Genoeg energie om de wereld te bestormen
Je hebt van die dagen dat je je zwaarmoedig voortsleept. Alles lijkt te veel en je hebt simpelweg geen energie om wat dan ook te ondernemen. Waar ga je dan meer energie zoeken?
Ik probeerde dat zelf heel lang door zeer gezond en uitgebalanceerd te eten, regelmatig te sporten en genoeg te slapen. Ik zocht hulp bij een voedingsdeskundige en perfectioneerde mijn eetpatroon dusdanig, dat het wel resultaat moest opleveren. Toch bleef ik bepaalde periodes lusteloos en doodmoe.
Grenzen aan fysieke energie
Ik zocht de oplossing in het verbeteren van mijn lichamelijke energie. Nu blijkt er echter een limiet te zijn aan in hoever je je lichamelijke energie kan beïnvloeden. Er zit, als het ware, een soort maximum aan. Dat betekent, wanneer je last hebt van een chronisch gebrek aan energie, dat je tot op zekere hoogte alles perfect kunt doen op het fysieke vlak, maar toch met een energietekort kunt blijven zitten.
Onuitputtelijke energiebron
Omdat we niet alleen een lichaam zijn, ligt de sleutel naar meer energie vaak op een ander vlak. Er is namelijk nog een bron van energie: emotionele energie. En deze bron is, in tegenstelling tot lichamelijke energie, onuitputtelijk! Emotionele energie voel je wanneer je in een flow zit of geïnspireerd bent. Mensen met veel emotionele energie bruisen van geestdrift en levenslust.
Emotionele energie heeft niet direct met omstandigheden te maken. Juist de mensen die in zeer moeilijke situaties zitten kunnen enorme levenslust laten zien. Het is een innerlijke energiebron. Mijn vermoeidheid leek dus veel meer op emotionele uitputting, een chronisch gebrek aan emotionele energie.
Saboteur van succes
Los van dat het vervelend is om geen energie te hebben, is het ook een saboteur van je eigen succes. Succes is, in mijn ogen, dat de dingen die je graag wilt lukken. Dat je in staat bent om je doelen en dromen te verwezenlijken. Succes betekent om kunnen gaan met teleurstellingen, doorgaan als het tegenzit, risico’s (durven) nemen en de kracht vinden om verbonden te blijven met datgene wat echt belangrijk voor je is.
Succes is ook weer opstaan nadat je bent gevallen. Het gevaar van een gebrek aan energie is dat je van je pad afwijkt en gaat voor de makkelijke weg van de minste weerstand. Deze weg vraagt niet veel inspanning, maar leidt ook niet naar een speciale bestemming. En meestal ook niet naar succes.
Boost je emotionele energie
Maar hoe geef je je emotionele energie een boost? De drie tips hieronder komen uiteindelijk alle drie op hetzelfde neer: aandacht geven aan jezelf, aan je wensen en eigenaarschap nemen van je eigen leven. Niet een speelbal zijn van je omgeving maar je eigen unieke koers varen. Kortom: tips voor het vergroten van je autonomie.
Tip 1: Ga niet langer mee met wat anderen van je verwachten
Téveel gericht zijn op wat anderen van je verwachten of wat je dénkt wat de buitenwereld van je verwacht, is een enorm emotioneel energielek. De oplossing ligt bij het zoeken naar wat je van jezelf verwacht en het durven loslaten van de verwachtingen van anderen. Maak je eigen verwachtingen en wensen prioriteit nummer één. Dat is een persoonlijke onafhankelijkheidsverklaring. Soms is dit heel erg eng, zeker wanneer je streeft naar perfectie en het heel graag goed wil doen in de ogen van anderen.
Stel jezelf, wanneer je angst voelt, de vraag: “Wat is het ergste dat me kan overkomen?” Je zult zien dat het antwoord meevalt. Ja, de ander zal teleurgesteld zijn, maar dit weegt op tegen de vrijheid die je zult voelen als je niet langer meegaat met de verwachtingen van anderen.
Tip 2: Neem verantwoordelijkheid voor de Zin van je leven
Ken je dat gevoel dat het leven maar wat voortkabbelt? Ik noemde mijn leven wel eens niets meer dan een soort bezigheidstherapie. Een beetje saai, een beetje voorspelbaar. Toch was ik niet ongelukkig, helemaal niet! Ik had een enerverende baan, vette leasebak, lief zoontje en de ware liefde in mijn leven. Maar ik had toch gebrek aan Zin in het leven. Ik vroeg me letterlijk af: wat is de zin van het leven eigenlijk? Zin geven aan je leven geeft een enorme emotionele energie-boost. En jij bent zélf verantwoordelijk voor de zin van je leven.
Hoe doe je dat? Door er actief naar op zoek te gaan. Bijvoorbeeld door na te denken over je waarden in het leven, over wat je echt belangrijk vindt, over wat je wilt bijdragen. Dit vereist actieve inspanning en er zijn vele wegen. Mijn weg was – en is – het zoeken naar, en vervolgens actief formuleren van mijn persoonlijke visie: een streefdoel dat gebouwd is op mijn persoonlijke idealen en waarden.
Tip 3: Doe de dingen op je eigen manier
Wil je ook altijd alles zo vreselijk goed doen? Het is zwaar werk om de lat steeds hoog te houden, om te streven naar perfectie. En streven naar perfectie brengt je eigenlijk geen stap dichter bij jezelf. Er kan zelfs een (te groot) verschil ontstaan tussen wie je bent en wat je aan de buitenwereld laat zien. Als de kloof tussen wie je bent en het leven dat je leidt te groot wordt, ontstaat een energielek.
Eerste hulp bij de dingen meer op je eigen manier doen is jezelf gedurende de dag steeds af te vragen: ‘als het aan mij lag…’. Hoe zou je dan je werk aanpakken? Omgaan met je klanten? Hoe zou je je kleden? Met welke mensen zou je – op welke manier- omgaan? Stop met proberen iemand anders of een perfectie versie van jezelf te zijn. Besteed aandacht aan wie jij bent als je helemaal jezelf bent. Daar valt enorm veel te ontdekken!
En…beheers je dolle stier
De dingen op je eigen manier doen is geen vrijbrief om, onder het mom van “lekker jezelf zijn”, je grillen en nukken uit te leven en als een dolle stier over anderen en hun gevoelens heen te denderen. Dat heeft weinig met autonomie te maken. Ware autonomie is jezelf zijn, eerlijk en open zijn, juist in contact met de ander en mét respect voor jezelf en de ander. En dát levert energie op!
Bron: Vergroot je emotionele energie, Mira Kirschenbaum